top of page

Padvinder Staf en Taken


 

De kans is groot dat je straks als leider binnen een Padvinderclub wordt gekozen. Dat moet ook omdat elke organisatie een leiding heeft. Maar wat als je werkelijk wordt gekozen om mede leiding te geven. Wat zou je moeten weten?

Wat zijn de specifieke vereisten en taken van deze stafleden?

 

Verkiezing van de Padvinder Officieren en Staf

Padvinderleiding

​

  1. Administratieve Directeur. Directeur en Onder Directeuren.

Het benoemingscomité van de kerk, benoemt de Padvinder Directeur en zo nodig de Administratieve Directeur. Deze functionarissen moeten gedoopte leden van de Adventkerk zijn en dienen goed aangeschreven staan in de gemeente. Bijvoorkeur een Meester Gids, wiens interesse en bekwaamheden hen gekwalificeert voor deze bediening.

​

Voorgesteld wordt dat gekozene uitgenodigd wordt om zitting te nemen in het benoemingscomité om de Onder Directeuren te benoemen. Het aantal onderdirecteuren zal afhangen van het aantal padvinders in de club.

Elke club zal een mannelijke OD Voor de jongens en een vrouwelijke OD voor de meisjes nodig hebben.

​

Secretaris en Penningmeester

​

De directeur en onderdirecteuren kiezen dan de secretaris en de penningmeester. Een persoon kan, indien gewenst, beide functies bekleden. Deze functies mogen door de Onder directeuren of een ander staflid bekleed worden.

Chaplain (Geestelijke leider)

​

Elke club zal een chaplain kiezen – iemand die bij aanbiddingsdiensten en andere speciale programma's, de geestelijke verantwoordelijkheid op zich neemt, en die een persoonlijk zal stellen in elke padvinder en staflid binnen de club. Hij of zij mag één van de onderdirecteuren zijn, de predikant, assistent predikant, jeugdpredikant, of jeugdouderling, ect.

​

Padvinder Staf Committe

​

De Padvinder Staf Committe zal de functies als volgt invullen:

Counselors

​

(Senioren en Junioren) - De stafleden die de leiding hebben over een unit van zes tot acht padvinders.

Instructeurs - Zijn hen die de leiding hebben in het verzorgen van het padvinders curriculum in de verschillende klassen. De unit counselor mag ook een instructeur zijn. Dit zijn specialisten die lessen verzorgen in de verschillende vaardigheden, handenarbeid, en andere geselecteerde gebieden.

​

Captians

​

De leider van een unit (gewoonlijk gekozen door de unit leden d.m.v. stemming, en bekrachtigd door de Padvinders Leiding).

Scribes

​

De ‘schrijver’ van de unit. Zij zorgen voor de unit verslagen en gegevens. (gewoonlijk gekozen door de unit leden d.m.v. stemming, en bekrachtigd door de Padvinder Leiding.

​

Taken van Officieren en Staf

​

Club Directeur

​

De Padvinder Club Directeur zal een volwassen persoon zijn, een lid die goed staat aangeschreven binnen de Zevende Dags Adventisten kerk. Hij zal een Meester Gids zijn en zal de padvinders staf training moeten hebben gevolgd. Indien hij geen Meester Gids is, dan zal de gegadigde de Meerster Gidsen Opleiding af moeten maken en zo snel als mogelijk geinstalleerd moeten worden.

Het succes en het moraal van een club hangt grotendeels af van de leiderschapskwaliteiten van de club directeur, die een voorbeeld moet zijn van geloof, netheid, stippelijkheid, sportiviteit, doorzetting, en zelfcontrole.

Hij geeft het voorbeeld, door zo vaak als mogelijk, een keurig en volledig uniform aan te doen.

De club directeur moet een echte interesse hebben in jonge mensen en moet begrip hebben voor de problemen van junioren en tieners. Hij moet creatief en enthousiast zijn, verantwoordelijkheid dragen, een verlangen hebben naar nieuwe ideeën, en hij neemt het initiatief in het doorvoeren daarvan.

Hij moet goed kunnen werken met zijn staff, en zal counselors en instructeurs assisteren bij problemen die zich binnen units en klassen kunnen voordoen.

Taken van de Club Directeur

​

  • Hij is lid van het kerkbestuur.

  • Hij houdt Contact met de predikant, jeugd predikant, jeugd ouderling en nodigt hen uit deel te nemen in programma's en activiteiten.

  • Hij houdt contact met de de Zending Jeugdleider en dient verslagen in.

  • Hij is voorzitter van de Padvinder Staf.

  • Hij zit de stafvergaderingen voor, tenzij hij één van de onder directeuren daartoe aanstelt.

  • De activiteiten van de club vallen onder zijn verantwoording, en hij roept, organiseert, en zet elke clubdag in elkaar.

  • Hij neemt het voortouw in de totale planning van het jaar en stelt een activiteiten kalender samen, welke verstrekt wordt aan de staf, de padvinders, en de Ouders.

  • Hij is met de staf verantwoordelijk voor het maken van een algeheel programma door de Volgende activiteiten: Clubdagen en vergaderplaats, twee-maandelijkse uitjes, kampen, uitstapjes en Outreach activiteiten, installaties, Financiën/Budget/Lidmaatschap Contributies/Tegoeden Discipline, Nieuws brieven en bulletins.

  • Hij is verantwoordelijk voor stafvergaderingen, voor de planning van normale clubdagen, maar ook voor de volgende activiteiten, voor mensen die de verantwoordelijkheid daarover zullen hebben: Drilling en opening en slot gedeelten van het programma Aanbidding (wijding red.) Spelletjes/Sportiviteit Vereisten/Gevorderde/Vaardigheden Indeling van units/ Counselors en Instructeurs en hun taken

​

De Onderdirecteur

​

De onderdirecteur schikt zich aan de opdrachten gegeven door de directeur en is mede verantwoordelijk voor de clubleiding. Er zouden, zo de behoefte van de club is, twee of meer onder directeuren moeten zijn. Een onderdirecteur die aangewezen is door de directeur, zal, bij diens aanwezigheid, vergaderingen leiden.

Hij kan indien gewenst, ook staffvergaderingen voorzitten. De onderdirecteur zal aan dezelfde leiderschapskwaliteiten moeten voldoen als de directeur. Achting en respect moet gegeven worden aan de directeur en allen moeten in harmonie met elkaar Samenwerken.

​

Taken van de Onder Directeuren

  • Gevorderde klassen Secretaris

  • Penningmeester

  • Spelletjes

  • Kamp activiteiten

  • Vorderingen en vaardigheden Muziek

  • Padvinder materiaal

  • Chaplain/wijding

  • Transport

  • Speciale evenementen/twee maandelijkse activiteiten/uitstapjes, etc.

  • Outreach activiteiten

  • Public Relations

Club Secretaris

​

De Club Secretaris is meestal één van de onderdirecteuren, maar mag ook gekozen worden uit de andere stafleden. Hij zal verantwoordelijk zijn voor alle verslagen en gegevens van de club, behalve dat van de penningmeester. In kleinere clubs kan het werk van de secretaris en dat van de penningmeester door één persoon gedaan worden. Een goed georganiseerde en efficiënte secretaris kan voor het clubprogramma van onschatbare waarde zijn.

Taken van de Club Secretaris

​

  • Gaat de verslagen van de Scribes na en legt ze vast in het Padvinders Boek. Houdt de puntentelling en de strafpunten van de padvinder bij.

  • Schrijft, op het bulletin board, ten minste eens per maand de gescoorde punten per unit door. Vult het Zendings Rapport in en verstuurt die voor den tiende van elke maand.

  • Houdt de directeur op de hoogte van waar de club staat op de Zending Scorebord.

  • Meldt de directeur in geval van lange verzuimen (vooral zonder reden), of bij onverschillig gebruik van het uniform.

  • Is verantwoordelijk voor het opzetten van een attractieve Bulletin board die zo vaak als mogelijk wordt veranderd.

  • Plaatst bestellingen en vraagt naar alle rapporten van de Zending indien nodig.

  • Zorgt voor alle correspondentie en schrijft indien gewenst brieven namens de directeur.

  • Zorgt voor de club bibliotheek en houdt een lijst na van alle aan padvinders en leiders uitgeleende boeken en tijdschriften

​

De Club Penningmeester

​

De penningmeester is gewoonlijk een onderdirecteur, maar mag ook uit de rest van de stafleden gekozen worden. Het is belangrijk dat de penningmeester nauw samenwerkt met de directeur en de gemeente penningmeester, en hen op de hoogte blijft houden van de kosten en de fondsen die voorhanden zijn.

​

In kleinere clubs kunnen de taken van de penningmeester en de secretaris worden samengevoegd, maar voor het programma is het efficiënter als de twee gescheiden zijn. De penningmeester moet iemand zijn die de clubgelden accuraat en met zorg zal beheren. Het is ideaal als iemand die enige ervaring heeft met boekhouden wordt gekozen.

​

Een bewuste en betrouwbare penningmeester kan de club helpen haar financiën wijs te besteden. Hij kan het kerkbestuur op de hoogte houden van de uitgaven en de inkomsten, maar ook van de noden van de Padvindersclub. Dit zal op zijn beurt, in tijd van nood, zorgen voor een gunstige reactie vanuit de kerk.

​

Taken van de Club Penningmeester

​

  • Het tellen en registreren van alle financiën zoals, contributies, tegoeden, offers, kunst verkopen, donaties, en fundraising fondsen.

  • Het overmaken van fondsen naar de gemeente penningmeester om in kas gehouden te worden.

  • Het bijhouden van een accurate inkomen - en uitgaven journaalboek, met daarin de inkomens en uitgaven in het kort omschreven met de daartoe behorende data.

  • Het bijhouden van alle kwitanties, rekeningen en invoices die behoren bij gedane kosten, en die per maand ordelijk opslaan.

  • Het bijhouden van de financiële boeken met alle kwitanties, rekeningen, en invoices opdat die te allen tijden beschikbaar zijn voor inspectie en presentatie aan de directeur, de staf, gemeente penningmeester, en kerkbestuur.

  • Het verstrekken van gelden, via de directeur of iemand daartoe gemachtigd, zoals door de leiding wordt aangegeven, en voor zorgdragen dat alle schulden worden voldaan.

  • Het opnemen van kleine kasbedragen uit het padvindersbudget, beheerd door de gemeente penningmeester.

  • Persoonlijk aanwezig zijn om gelden - verkregen bij fundraising projecten – te ontvangen en een nauwkeurig verslag daarvan te houden.

  • Houdt een inventaris bij van alle voor fundraising bestemde goederen en ander materiaal en de daarvoor ontvangen gelden.

  • Int gelden voor uniformen en materiaal en betaalt de rekening.

  • Int kamp gelden en gelden voor uitstapjes.

  • Zorgt ervoor dat iedereen die vragen naar financieen een kwitantie of invoice overleggen welke in de boeken kunnen worden geregistreerd.

De Club Chaplain (geestelijke leider)

​

De chaplain vervult binnen de club een heel belangrijke rol, door leiding te geven aan, en de ruimte te scheppen voor geestelijke ontwikkeling, samenwerking en de liefdevolle band tussen padvinders en leiders.

De Chaplain moet een gedoopt lid van de Zevende-dags Adventisten kerk zijn en moet goed staan aangeschreven binnen de kerk waar de club onder valt. Hij/zij mag een onderdirecteur zijn of één van de andere stafleden, of de predikant, jeugd predikant - of ouderling. Hij/zij moet in staat zijn binnen de club, geestelijke activiteiten te organiseren en voor te gaan.

​

Taken van de Club Chaplain

​

  • Zal geuniformeerd zijn.

  • Counselt en werkt nauw samen met de club directeur in voorbereiding van geestelijke activiteiten.

  • Het organiseren van aanbiddingsmomenten en sprekers, en tijdelijke gebedsgroepen.

  • Het organiseren en leiden van zendingsactiviteiten in samenwerking met de directeur.

  • Selecteert individuen die het gebed zullen doen bij samenkomsten en club activiteiten.

  • Zorgt voor de wijding, Sabbat School activiteiten, Sabbat aanbiddingsdienst, en middag programma's op kampen en bij andere uitstapjes.

  • Nauw samenwerken met de directeur en de predikant bij het plannen van de jaarlijkse padvinders Sabbat- en Installatie aanbiddingsdienst.

  • Fungeert als een speciale geestelijke Counselor in nauwe samenwerking met de unit Counselor.

  • Kent elke padvinder en staflid persoonlijk, en moedig hen aan in hun relatie met de Heer.

  • Geeft een beeld van een gebalanceerd Christelijke ervaring door mee te doen aan buitenkerkelijke activiteiten.

Unit Counselor

​

De counselor is de leider van een unit van zes tot acht jongens of meisjes. Mannen Zullen de leiding hebben over jongens en vrouwen de leiding over meisjes. Counselors hebben een sleutelpositie in de padvindersclub, daar zij het nauwst in contact zijn met de padvinders.

​

Counselors worden gekozen uit gedoopte leden van de Zevende-dags Adventisten kerk waar de club onder valt. Ze moeten bekeerd en toegewijd zijn. Ze moeten gewillig zijn te leren en te groeien, en moeten hun kennis ten aanzien van kunst, nijverheid, en natuur verbreden opdat zij hun unit kunnen bijstaan in het vergaren van meer kennis. Zij moeten een goed voorbeeld geven van enthousiasme en gedrag.

​

Counselors moeten, tenzij een assistent de leiding heeft, altijd bij hun unit zijn, wanneer die in die hoedanigheid optreedt. Gedurende gevorderde klassen of tijdens handenarbeid kan het zijn dat de unit in de grotere groep verspreid zit, en soms zijn de leden onder de supervisie van een instructeur.

​

De counselors moeten goed vertrouwd raken met de leden van hun unit. Zij moeten met de unit meedoen bij de verschillende activiteiten zodat zij hun vertrouwen winnen. Zij moeten vertrouwd raken met hun ouders en de huiselijke situaties. Het is goed als de Counselors met hun unit activiteiten buiten clubtijden plannen die goedgekeurd zijn door de club directeur.

Counselors dienen de standaarden en principes van de club te allen tijden te verdedigen.

Zij dienen ook in harmonie te werken met andere club officieren, en moeten gewillig zijn op elk moment dienst te doen.

​

Taken van de Unit Counselor

​

  • Neemt het voortouw en leidt/onderwijst een unit of klas en assisteert hen gedurende het heel programma.

  • Moedigt aan, onderwijst, en toetst het lesmateriaal voor een succesvolle installatie van de leden.

  • Geeft het goede voorbeeld in netheid, presentie, stippelijkheid, en uniform. Exercitie met unit (Marcheren en Drilling).

  • Ontwikkelt een liefdevolle relatie en vriendschapsband binnen de unit.

  • Helpt de leden met problemen die zich kunnen voordoen en hij houdt het de andere leiders voor (strikte geheimhouding).

  • Moedigt alle leden aan mee te doen aan alle activiteiten. Participeert met alle kampen, en samen met de onderdirecteuren en leden heeft oog voor alle details.

  • Woont staf vergaderingen bij.

  • Stelt de directeur tijdig op de hoogte van zijn afwezigheid.

Junior Counselor

​

De Junior Counselor is meestal een Meester Gids in opleiding (16 jaar+) of een ander jeugdig persoon die de Padvinderklassen afgemaakt heeft en de club wil blijven steunen.

Junior Counselors moeten dezelfde kwaliteiten beschikken als de unit counselor en moet het verlangen hebben om meer kennis op te doen om leider te worden.

​

Taken van de Junioren Counselor

​

  • Werkt Onder een Volwassen counselor.

  • Assisteert in alle Club activiteiten. Accepteert alle verantwoordelijkheden hem gegeven door de counselor.

  • Neemt de leiding wanneer de counselor er niet is. Woont stafvergaderingen bij. Geeft het goede voorbeeld in netheid, presentie, stippelijkheid, uniform, etc. Marcheren en Drillen van de unit.

  • Doet mee aan kampen en uitstapjes.

Instructeurs

​

Instructeurs zijn mensen die specifieke vaardigheden en onderwerpen zoals de Bijbel, persoonlijk groei, buitenshuisvaardigheden, gevorderde vaardigheden, en kunst, onderwijzen.

​

Instructeurs mogen stafleden zijn. Aan de andere kant mogen specialisten uit de kerk of de maatschappij geselecteerd worden voor specifieke onderwerpen. Deze instructeurs mogen, maar hoeven geen leden van de gemeente zijn. Ze dienen beschouwd te worden als tijdelijke stafleden.

​

Zij moeten zorgvuldig het klasse curriculum of vereiste van het onderwerp, of aan te leren kunststuk, bestuderen, voordat die geleerd wordt aan de padvinders. Een instructeur moet nauw samenwerken met de padvinderklassen coordinator of Gevorderde/vaardigheids

Coördinator, waardoor gezorgd wordt dat alle vereisten behandeld zijn en de padvinder geïnstalleerd kan worden.

Unit Captain

​

De Unit Captain is een door de unit gekozen lid die de groep zal aanmoedigen om te komen tot succesvolle daden, door gesteld voorbeeld en die door zijn invloed de rest inspireert om hun best te doen.

Zijn aanstelling varieert, aanvankelijk van het beleid, van drie maanden rotatie tot een jaar. Tijdens alle Club activiteiten zal de Captain een badge dragen die zijn rang aangeeft. De positie van de Captain is een belangrijke, en de Captain moet niet alleen zijn leiderschapsvaardigheden tonen, maar moet ook de ware Christelijke geest van begrip en respect tentoonstellen.

Taken van een Unit Captain

​

  • Assisteert de counselors en neemt de leiding bij diens afwezigheid.

  • Draagt de Unit vaandel op de juiste manier.

  • Zorgt tijdens alle kampen er voor, dat de unit vaandel op de juiste manier voor de unit staat.

  • Draagt, indien uitgekozen, de Nationale - of de Padvindersvlag tijdens een ceremonie.

  • Rapporteert de aanwezigheid bij inspecties. Drilt de unit zoals aangegeven door de counselor.

Unit Scribe

​

De unit scribe is het lid dat door de unit gekozen is en een aantal taken vervult. Zijn aanstelling varieert, aanvankelijk van het beleid, van drie maanden rotatie tot een jaar. Tijdens alle Club activiteiten zal de Scribe een badge dragen die zijn rang aangeeft.

Taken van de Unit Scribe.

​

  • Neemt de taken van de Captain over bij diens afwezigheid.

  • Zorgt dat na het kamp alle unit materiaal weer afgeleverd wordt (werk samen met Captain/counselor/onder directeur).

  • Nodige reparaties dienen gerapporteerd te worden.

  • Dient, indien door de Counselor gevraagd wordt, als boodschapper tussen de Captain en de Directeur.

  • Noteert van zijn unit elke afwezige padvinder en maakt bij de volgende clubdag melding van de bijzonderheden.

  • Zorgt voor alle unit verslagen en gegevens en helpt bij uitnodiging van de club

secretaris het maandelijkse rapport in te vullen.

Download dit artikel.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page